ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΗΓΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΠΙ ΘΗΤΕΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΟΥΔΑΣ Πατήρ ΙΓΝΑΤΙΟΣ*

Τον Ιούνιο το 1986 πραγματοποιήθηκε ένας πόθος των κατοίκων της Σούδας και δικός μου, παρ'ότι δεν ήμουν Σουδιανός. Τότε υπηρετούσα ως διευθυντής του 2ου γυμνασίου Καστελλίου Κισσάμου, του οποίου υπήρξα ιδρυτής και πρώτος διευθυντής. Όταν ιδρύθηκε το γυμνάσιο Σούδας ζητούσαν οργανωτή και διευθυντή. Δυστυχώς, δεν βρέθηκε κανείς πρόθυμος να αναλάβει αυτό το έργο, γιατί επρόκειτο για μια ευθύνη με πολλά προβλήματα. Τελικά απευθύνθηκαν σε εμένα που επρόκειτο να αναλάβω την διεύθυνση του 8ου Γυμνασίου Χανίων. Θα έφευγα από το Καστέλλι διότι την θέση μου διεκδικούσε άτομο με κριτήρια εντοπιότητας και συζύγου υπηρετούντος σε αυτό. Όσα προβλήματα και αντιξοότητες και αν με περίμεναν, είπα το ναι και έτσι μου ανετέθη όλη η διαδικασία. Εκτός βέβαια και της διεύθυνσης του γυμνασίου, έπρεπε να αντιμετωπίσω σωρεία επειγόντων προβλημάτων: στέγασης, εξοπλισμός, προσωπικού, χρημάτων και πολλών συναφών. Η τότε κοινότητα Σούδας στάθηκε πολύ κοντά μας. Εβρισκόμενος στο Καστέλλι με ειδοποίησαν ότι ήρθαν θρανία, έδρες, καθίσματα, πίνακες κλπ. Και να πάω να τα παραλάβω. Έσπευσα στην Σούδα όπου με περίμεναν φορτηγά με τα παραπάνω αντικείμενα. Όμως πού να τα βάζαμε;

Ο αείμνηστος κοινοτάρχης ευγενέστατος και ολοπρόθυμος, μακαριστός Βασίλειος Μαυρεδάκης, τέθηκε στην διάθεσή μου, μας έδωσε εργάτες της κοινότητας, θυμάμαι τον μακαρίτη Παντελή Βεργεράκη, και μεταφέραμε τα παραπάνω υλικά μακριά από το κοινοτικό κατάστημα στα Τζουγκαριανά. Μέσα στο λιοπύρι χωρίς αναψυκτικά, μόνο λίγο νεράκι που έτρεχε από μια χαλασμένη βρύση,τα βάλαμε σε ένα μεγάλο τέως ορνιθοτροφείο. Πέρασε το μεσημέρι, πείνα, αλλά έπρεπε να τελειώσουμε την εργασία. Θυμάμαι πως

για μεσημεριανό έφαγα χαρούπια? Μάλιστα έχω φυλάξει 2-3 ακόμα για ενθύμιο. Στις 30 Ιουνίου 1986 συγκροτήθηκε ο πρώτος σύλλογος των διδασκόντων στο νέο γυμνάσιο με υπεύθυνο τον καθηγητή ΠΕ04 κ. Αντώνιο Κονσολάκη, συντάχτηκε ένα πρόχειρο πρακτικό 1|30-6-1986 και υπογραφόμενο από τον κ. Κονσολάκη και τους κ. Γαλάνη Αδαμαντία ΠΕ02, Κορνάρου Ευτυχία ΠΕ02,Καραγκιοζόγλου-Καρδαμάκη Ελένη ΠΕ02, Παπαδομανωλάκη Ιωάννη ΠΕ03, Βακάκη Παντελή ΠΕ04, Μαυράκη Ελένη ΠΕ06 (αγγλικά) Κουργιαντάκη Παύλο ΠΕ11 (γυμναστική). Μετά την παράδοση της διεύθυνσης του 2ου Γυμνασίου Καστελλίου παρέλαβα από τον κ. Κονσολάκη την διεύθυνση. Τα πρώτα μας παιδιά ήταν 57 τον αριθμό, από Σούδα, Νεροκούρου και Τσικαλαριά, ήρθαν μετά και από άλλα χωριά και λειτούργησε με δύο τμήματα. Η κοινότητά μας παραχώρησε δύο μικρά δωμάτια-αποθήκες, αρχείο, αίθουσες διδασκαλίας και το σαλόνι της βορειοδυτικά για γραφείο διευθυντή-καθηγητών. Αυλιζόμαστε στην βόρεια πλευρά του κοινοτικού καταστήματος, ψάχνοντας μια τσιμεντένια εξέδρα, για τον ομιλητή είτε για την πρωινή μας προσευχή ή ακόμα για επετειακές εκδηλώσεις. Να σημειώσουμε ότι αν και μια μόνο τάξη, λάβαμε μέρος στην Δοξολογία- Παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου του αυτού έτους και ότι από τότε η κοινότητα καθιέρωσε την Δοξολογία-Παρέλαση στις 2 Εθνικές επετείους, με πρώτο οργανωτή τον υποφαινόμενο από την εμπειρία του στο Καστέλλι και τα σχετικά προγράμματα, αλλά και ότι σχετικό με την λειτουργία του σχολείου, γραφική, διοικητική, διδασκαλική, εξωσχολική δραστηριότητα. Ο Θεός και όλων μας, σχολικών και μη, και των ενοριών της Σούδας, της κοινότητας και των προϊσταμένων, επίσης και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, βοήθησαν και κάθε χρόνο αυξανόταν ο αριθμός των καθηγητών και των μαθητών, ενοικιάζοντες αίθουσες, μάλιστα το προσκοπείο Σούδας μας παραχώρησε δωρεάν το κτήριο του έως ότου κτίστηκε το καινούργιο ιδιόκτητο γυμνάσιό μας, με πολλά τρεχάματα, αλλά και πολύ όρεξη. Αργότερα θα φιλοξενηθεί σε αυτό το νεοσύστατο Γενικό Λύκειο Σούδας.

Τέλος ανεγέρθηκε νέο, υπερσύγχρονο Γενικό Λύκειο. Τιμή μας να έχουμε βάλει το ταπεινό λιθαράκι μας στην έναρξη του γυμνασίου στην Σούδα, που το χρειαζόταν και το άξιζε. Η αγάπη μας και η ευχή μας, μα και η καρδιά μας, πάντα στα δύο αυτά πνευματικά και μορφωτικά φυτώρια στους αγαπητούς δασκάλους τους και τους μαθητές/τριες τους.

  • ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΣΥΝΕΝΤΕΞΗ ΤΟΥ Πατήρ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ.

Additional information